FRA-BER HAR PATENTERAD ANVÄNDNING AV ENZYMER I RENGÖRINGSMEDDEL FÖR BIL.

Värdet av många företag består till största delen av de så kallade "immateriella tillgångarna" eller immateriella rättigheter, såsom varumärket. Patentskyddar varje uppfinning och dess ekonomiska värde, vilket gör att den inte kan replikeras av andra företag, inklusive stora konkurrenter. Många av formlerna för Fra-Ber-produkter har berikats med enzymer, en teknologi som Fra-Ber har valt att skydda och patentera. Här är alla enzymtillsatsprodukter patenterade enligt patentansökan nr MI2013A000782 inlämnad och beviljad den 15-05-2013. Detta patentbeviljande ger oss ett exklusivt utrymme för användning av minst en enzymatisk komponent och/eller aktiv mikroorganism i rengörings- och skötsellösningar för fordon som väljs bland bilar, lastbilar, lastbilar, bussar.

VAD ÄR ENZYMER?

Enzymer är proteinmolekyler som finns naturligt i alla levande celler, som fungerar som acceleratorer för en biokemisk reaktion. Enzymerna är därför levande och bryter naturligt ner smutsiga ämnen, vilket underlättar deras borttagning under tvätt. Flera tvättmedel innehåller faktiskt enzymer för att påskynda nedbrytningen av proteiner, lipider och kolhydrater som utgör fläckarna. Eftersom många av smutsfläckarna på tyger är ett naturligt ursprung har enzymer tillsatts i tvättmedelsberedningarna. Detta har lett till att tvättmedlens förmåga att ta bort fläckar har ökat.

Enzymerna som finns i tvättmedel är indelade i:

Cellulas : Används för att bryta ner cellulosa till enkla sockerarter.

Amylas : Används för tvätt med särskilt resistenta fläckar av stärkelse och derivat.

Lipas : Används för att optimera borttagningen av fett och fettfläckar av olika typer.

Proteaser : De tillåter borttagning av olika proteiner.

MÅNGA ENZYMER, MÅNGA OLIKA UPPGIFTER.

Eftersom varje enzym katalyserar en mycket specifik reaktion, måste en riklig mängd enzymer finnas i cellerna för att utföra alla de olika kemiska omvandlingar som krävs. De flesta enzymer hjälper till att bryta ner större molekyler till mindre och frigöra energi från deras substrat. Hittills har forskare identifierat över 10 000 olika enzymer. Inför en sådan enormitet har en logisk nomenklaturmetod utarbetats för att säkerställa en tydlig definition och identifiering av var och en av dem.

Även om de ofta identifieras med korta, vanliga namn, har enzymer också mer omfattande kemiska namn. Dessutom har varje typ av enzym ett fyrdelat klassificeringsnummer (EC-nummer), baserat på standardenzymnomenklatursystemet som upprätthålls av International Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB) och International Union of pure and applyed kemi (IUPAC) . De flesta enzymer katalyserar överföringar av elektroner, atomer eller funktionella grupper. Beroende på typen av katalyserad reaktion delas enzymer in i sex klasser, som i sin tur är indelade i grupper och underklasser. Till exempel enzymet som katalyserar omvandlingen av socker (laktos) till galaktos och glukos, allmänt känt som mjölk laktas,

Även om mycket ansträngning går åt att hitta rätt enzymmolekyler för varje specifik applikation, spelar formuleringen en viktig roll i slutvändningen och framgången för produkten. En ny enzymmolekyl med utmärkt prestanda kan misslyckas på marknaden om enzymet inte är stabilt under transport och lagring. Rätt formulering kan ta bort dessa defekter och vikten av att ha rätt formel ska därför inte underskattas, det är bara Fra-Ber som tack vare sin kunskap inom kemiska produkter kan låta enzymer sättas in utan problem i formuleringar.

HUR FUNGERAR ENZYMER?

Smutsrester lurar i ytornas mikroskopiska hålrum och blir svåra att ta bort.

Aktiva enzymer, molekyler som finns i alla levande celler, tränger djupt i porerna och bryter ner ett brett spektrum av organiska rester som inte är synliga för blotta ögat.

De påskyndar och förbättrad kvalitet på rengöringen: djupare och mer omedelbar. De hjälper också till att eliminera dålig lukt.

I ALLMÄNHET, HUR FUNGERAR AVFETTNING MED TILLSATS AV AKTIVA ENZYMER?

Sedan 1960-talet har enzymer varit en nyckelingrediens i tvättmedel. Nyttiga mikroorganismer tränger djupt in i ytornas porer för att bryta ned ett brett utbud av inbäddade organiska rester för förbättrad rengöringsprestanda. Olika rester, såsom olja, fett och sockerhaltiga fläckar, samlas i mikroskopiska fördjupningar och sprickor på hårda ytor, vilket gör dem svåra att ta bort helt. Formuleringarna med tillsatta enzymer ger omedelbar rengöring genom att ta bort ytrester.

Enzymer bryter ner fläckar till mindre, mer vattenlösliga delar som lättare kan tas bort under tvätt. Dessutom kan de också vara effektiva i mindre doser (komprimering): vikteffektivitet, vilket innebär att en mindre mängd enzymer kan användas för att uppnå djuprengöring jämfört med resultat som erhålls med andra ingredienser. Dessutom kan en enzymmolekyl agera upprepade gånger på substratmolekylerna (t.ex. smuts), så en liten mängd enzym som tillsätts till ett tvättmedel kan säkerställa en stor rengöringsfördel för konsumenten. Denna katalytiska egenskap ger enzymer en avgörande roll i kompakterade och koncentrerade tvättmedel. Ett externt laboratorium genomförde även tester under utvecklingsprocessen av Evoenzymes-linjen för att kontrollera enzymernas aktivitet genom renande kraft med hjälp av en Launder-Ometer och en utvärdering av den enzymatiska aktiviteten med hjälp av ett kontakttest med specifika substrat.

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED ATT HA ENZYMER I TVÄTTMEDEL?

LÄGRE MILJÖPÅVERKAN ÖKAR RENGÖRINGSKRAFTEN.

Eftersom enzymet kan arbeta på många substratmolekyler, kompenserar små mängder enzymer för större mängder av konventionella kemiska ingredienser. Moderna formler använder denna egenskap och innehåller vanligtvis flera typer av enzymer som möjliggör en viss minskning av mängden andra kemiska ingredienser, med en betydande fördel för miljön. På så sätt drar konsumenterna nytta av mer kompakta produkter med minskad miljöpåverkan, samt hög rengöringsprestanda.

LÅNGVARIG EFFEKT.

Tack vare att organiska rester avlägsnas, även efter applicering. De fungerar inte bara på vanliga ytor utan även på borstarna i system som kan ”skyddas” mot alger och organisk smuts.

RADIKAL LUKTKONTROLL.

Som ett resultat av fullständig biologisk nedbrytning av molekylerna av organisk smuts förbättrar de den radikala kontrollen av lukter i lagringstankar, reningssystem och fortsätter att mata det biologiska reningssystemet, vilket främjar dess underhåll.

HELT OCH SNABBT BIOLOGISK NEDBRYTBART.

Under flera års testning har det bevisats att enzymer har en mycket säker toxikologisk profil: enzymer är varken mutagena eller klastogena. De utvecklar inga gifter.

Ekonomisk avfettning med Enzymer

Enzymerna är i själva verket "förstärkta" för att även fungera vid låga temperaturer jämfört med de ytaktiva ämnen och enzymer som tidigare använts. Denna egenskap är fördelaktig för konsumenten eftersom den främjar formuleringen av tvättmedel

som är mindre aggressiva för miljön och mer effektiva på fläckar. Aktiva lågtemperaturprodukter på marknaden kräver enzymer, som genom sina egenskaper möjliggör goda rengöringsegenskaper vid tvätttemperaturer lägre än standard (40°C).

HÅLLBAR LÖSNING.

Enzymer gör det möjligt för olika industrier att säkerställa produkternas kvalitet och stabilitet med ökad produktionseffektivitet. De hjälper också till att tillhandahålla miljövänliga produkter till konsumenterna tack vare att de använder mindre energi, vatten och råvaror och genererar mindre avfall. Världsnaturfonden (WWF) har uppskattat de effektivitetsförbättringar som enzymer skulle möjliggöra i livsmedel och traditionella industrier. Resultaten visar att enzymer kan spara upp till 139 MtCO2e (miljoner ton koldioxidekvivalenter) i livsmedelsindustrin och upp till 65 MtCO2e i traditionella industrier (tvättmedel, textil, massa och papper) till 2030. Detta motsvarar CO2 utsläpp av att förbruka 430 miljoner fat olja eller ta av vägen nästan 40 miljoner bilar. De flesta industrier måste ta itu med frågan om avfallsproduktion som är farlig av naturen. Detta är inte fallet med enzymer eftersom de är helt biologiskt nedbrytbara. När industriella enzymer har gjort sitt bryts de ner till aminosyror som naturligt återvinns i miljön. Enzymer hjälper också till att förbättra resurseffektiviteten i näringskedjan genom att minska bearbetningsförlusterna.

ÄR ENZYMER FARLIGA?

Om det å ena sidan inte finns några problem med hänsyn till miljön, å andra sidan, diskuteras ämnet flitigt i den vetenskapliga litteraturen med hänvisning till faran med enzymer för människan. Specifikt uppger de tre europeiska sammanslutningarna som är verksamma inom sektorn, nämligen Aise, Cefic och Cleanright, att enzymer:

 ÄR INTE GIFTIG VID FÖRTÄRING

 ÄR LÄTT BIOLOGISK NEDBRYTBARA

 ÄR INTE EN FARA FÖR MILJÖN

Med hänvisning till den potentiella allergiska faran för mänskligheten, sägs det också att:

"Ja. Nuvarande användning av enzymer i produkter för tvätt och städning utgör inget hot mot konsumenterna. Enzymerna är inte giftiga om de sväljs, de är lätt biologiskt nedbrytbara och utgör inte ett hot mot miljön. Många proteiner kan orsaka allergier vid upprepad inandning. Pollen, kvalster, djurhår och mjöl är mycket välkända inhalatorallergener. Eftersom de är proteiner är enzymer också potentiella inhalatorallergener. Men allergier från enzymer är en yrkesrisk för dem som arbetar i fabriker som hanterar stora mängder enzymer och som kan utsättas för betydande koncentrationer. Flera års erfarenhet och många studier har visat att enzymer i tvättmedel inte utgör en allergisk fara för konsumenterna. Det finns inget som tyder på att enzymer kan orsaka hudsensibilisering (allergisk kontaktdermatit), en annan form av allergi förknippad med lågmolekylära ämnen."

INTERNATIONELLA FÖRETAG ANVÄNDER ENZYMER.

Tänk på att det finns många internationella företag som har använt enzymer i sina formuleringar, vilket bekräftar och finner utmärkta fördelar i deras tillämpning.

Under 2014 lanserade Henkel en av sina mest välkända produkter, Dixan, på marknaden med den nya ColdEnzyme-teknologin och deklarerade:

"... Dixan har förnyats som ett resultat av ColdEnzyme-teknologin. Denna nya patenterade formel som innehåller en exklusiv blandning av enzymer, som är aktiva vid bara 20 grader, garanterar perfekt tvättprestanda, även på de mest envisa fläckarna som vanligtvis kräver höga temperaturer. Oklanderligt rent, även vid låga temperaturer.”

Procter&Gamble, tillverkningsföretag för de mest kända varumärkena, som Dash, Fairy, Lenor, Viakal och Swiffer, säger:

”Dessa proteiner är utmärkta för att eliminera fläckar och matrester. Varje enzym reagerar på en specifik fläck. Det är därför som tvättmedel innehåller flera typer.”

NOBELPRISET 2018 OCH MILLENNIUM TEKNOLOGIPRIS 2016 TILLDELADES TILL SKAPAANDET AV ANPASSADE ENZYMER.

Grön kemi belönades med Nobelpriset i kemi 2018. Den schweiziska akademin belönade upptäckten av den "riktade evolutionen" av enzymer som en grund för vitala kemiska reaktioner, och de många positiva effekter som åtföljer den när det gäller miljövänliga teknologier och omvandlingsprocesser. De amerikanska vetenskapsmännen Frances H. Arnold och George P. Smith och den brittiske vetenskapsmannen Gregory P. Winter tilldelades priset.

Existensen och fortsättningen av liv på vår planet har möjliggjorts av evolutionen, som, som ett resultat av en god procentandel av slumpmässighet, gradvis har löst många kemiska problem. Alla levande organismer kan producera energi från det som omger dem i sin miljö, vilket i sin tur skapar andra kemiska föreningar som är användbara för deras existens.

Livets kemi beskrivs och programmeras i våra gener och överförs därigenom från en generation till nästa. Slumpmässiga mutationer under överföring gör att vissa saker förändras: nästan alltid blir resultatet svagare och mer missgynnade organismer, andra gånger finns det förbättringar som leder till att vissa exemplar av en generation vinner.

Arnold, Smith och Winter har förändrat biokemin genom att tillämpa samma principer för evolution, men i ett labb.

Frances Arnold är 62, är amerikan och började arbeta med DNA-teknik på 80-talet. Hans idé var enkel men samtidigt revolutionerande och svår att skapa: istället för att producera mediciner, föremål och andra kemiska produkter genom traditionell kemi – genom att använda lösningsmedel, tungmetaller, syror och andra föroreningar – använder vi de verktyg som naturen redan använder i dess enorma kemiska labb, enzymer. Att skapa nya, kopiera befintliga, det hade varit möjligt att göra, spekulerade Arnold.

Efter år av misslyckade laboratorietester där han försökte kombinera basen av enzymer (aminosyror) tillsammans för att skapa nya, kom Arnold fram till att han var tvungen att gå en annan väg.

Han återupptog det arbete som gjorts fram till dess med subtlisin, ett enzym som katalyserar (vilket innebär att det främjar och accelererar) kemiska reaktioner i vattenbaserade lösningar, för att få det att göra samma sak i ett organiskt lösningsmedel som dimetylformamid (DMF). Han märkte vissa mutationer (slumpmässiga förändringar) i enzymets genetiska kod och förde sedan in dem i bakterier så att de kunde producera tusentals varianter av subtlisin. Det gällde nu att förstå vilken av dessa varianter som var mer lämpade att arbeta i DMF.

Helt medveten om att subtlisin bryter ner kasein (mjölkprotein), valde han varianter av enzymet som klarade denna uppgift bäst i en mjölklösning och DMF. De valda enzymerna var grunden för att producera nya med ytterligare variationer, vilket visade sig vara mer effektivt i DMF. Han gjorde samma sak med en tredje generation, och riktade enzymets utveckling mot en specifik uppgift, följaktligen "direkt evolution".

Andra forskare efter Arnold har arbetat med detta system för att få fram mycket viktiga resultat för att göra den direkta utvecklingen mer kontrollerbar för att få ännu mer tillfredsställande resultat med urvalsprocessen. Frances Arnold var en pionjär inom denna teknik, som idag gör det möjligt att skapa skräddarsydda enzymer och som inte finns i naturen, som är användbara för att producera mediciner och nya material.

Följ oss på Facebook